Skip to main content

Indie – země čajových pokladů


Indie je země s bohatou kulturou a četnými tradicemi. Je to také země, odkud pochází jedny z nejlepších světových čajů. Čaj je v Indii každodenním nápojem, ale je také součástí různých společenských rituálů. Indické čaje se vyznačují především svou rozmanitostí a lahodnými chutěmi. Podívejme se na některé významné čaje zakořeněné v indické kultuře.

čaj

Malabarské čaje

Jedním z nejznámějších regionů pro pěstování čaje je v Indii oblast Darjeeling. A odtud právě pochází malabarské čaje. Čajové plantáže se zde nachází ve vysoké nadmořské výšce. Díky tomu je výsledný čaj jemný a má velmi komplexní chuť. Z této oblasti pochází nejčastěji čaje zelené, černé a oolong.

Nilgirijské čaje

Nilgiri se nachází v jižní Indii a vyrábí se zde čaje, které jsou velmi svěží a aromatické. Čajové plantáže se taktéž nachází ve vysoké nadmořské výšce, a soustředí se na čaje černé a zelené s tóny jemnosti a ovoce.

Chai

V Indii se tradičně připravuje tzv. „chia“. Tento nápoj je směsí černého čaje, mléka, cukru a různorodého koření. Vaření tohoto čaje se liší dle regionu, ale obvykle se vaší ve velkém hrnci, kde se čajové lístky uvaří společně s kořením. Jako koření se obvykle používá kardamom, skořice, zázvor nebo hřebíček, tedy ty, které mají velmi silnou chuť.

chai

Zdravotní přínosy indických čajů

Indické čaje, a to zejména ty zelené a bylinkové mají pro naše tělo spoustu benefitů. Nachází se v nich antioxidanty, které bojují proti volným radikálům. Obsahují také polyfenoly, které zrychlují metabolické procesy. Indické čaje tedy podporují trávení, posilují imunitní systém a pomáhají s prevencí proti různým onemocněním.

Indické čaje v Česku

I v Česku si můžete vychutnat kvalitní indické čaje. Stačí jen najít místo, kde si můžete koupit opravdu kvalitní a autentické nápoje. Indické čaje darka-shop.cz se vyznačují autentickým původem, vysokou kvalitou a skvělou chutí.